marți, 14 decembrie 2010

Bradul - intre mit si traditie



Bradul prin prezenta sa a devenit pe tot parcursul sarbatorilor de iarna un adevarat cult pentru multe popoare din lume. Culoarea verde a bradului ramane aceeasi pe tot parcursul anului. Ea simbolizeaza speranta vesnica a omenirii, a tineretii, a linistii, este o culoare promitatoare de belsug. Toate acele bradului simbolizeaza gandurile oamenilor care se intorc tot timpul spre inalt, spre cer, spre Cel care ii poate oferi omului ajutor  in fiecare clipa a vietii. Putem spune ca bradul a fost, este si va fi pentru totdeauna prietenul omului intrucat el este cel care ii ofera liniste, protectie, il incalzeste si ii mobileaza chiar si locuinta. Folosit in diferite imprejurari, el da sfintenie locului, ii da maretie si spendoare, este simbolul bunului augur. Dovada o constituie bogatia fantastica in mituri si legende, obiceiuri si traditii.
Inca din cele mai vechi timpuri oamenii aveau un respect aparte pentru copacii care ramaneau verzi pe toata perioada anului deoarece se credea ca indeparteaza vrajile, spiritele rele si bolile. Pentru egipteni, romani, vikingi si druizi, respectiv de la Polul Nord pana in Europa, plantele perene simbolizau viata,forta si puterea tineretii, incredere si intelepciune. 
Traditia impodobirii bradului a inceput in Germania, la inceputul secolului al XVI lea, cand oamenii impodobeau un brad si il asezau in cel mai frumos loc al casei. La inceput acest obicei nu era acceptat de lume fiind considerat un obicei al religiilor pagane, multa vreme. In 1695, tribunalele din SUA, au dat ordin ca oricine impodobeste bradul sa fie arestat. Dar la inceputul anului 1890, traditia a pus stapanire pe aproape toata lumea crestina.
Una dintre legendele legate de brad il are ca erou pe  Sfantul Bonifaciu, un calugar englez care a salvat viata unui copil din mana unui grup de pagani. Acestia erau stransi in jurul unui stejar pe care calugarul l-a doborat cu o singura lovitura de pumn salvand astfel viata copilului. Se spune ca in acel loc a aparut ca prin minune un brad. Atunci Sfantul le-a explicat paganilor ca bradul este Copacul vietii si reprezinta viata Lui Christos.
O alta legenda ne vorbeste despre Martin Luther, intemeietorul religiei protestante si plimbarea sa prin padure într-o noapte senina, cand stelele isi jucau luminitele stralucitoare printre ramurile copacilor. Luther a fost atat de impresionat incat a taiat un mic brad pe care l-a dus acasa, unde a recreat lumina stelara punand lumanari pe ramurile copacului.
Impodobirea bradului este unul dintre cele mai emotionante momente ale sarbatorii pe care o asteptam in fiecare an. Atmosfera creata în jurul copacului magic ne face parca sa ii simtim mai aproape pe cei dragi, iar ideea de a impodobi bradul împreuna cu ei ne da un sentiment de confort sufletesc de care avem nevoie pentru a uita de toate rautatile de peste an.
Traditia spune ca bradul trebuie sa ramana in casa si în Noul An , iar la Boboteaza, preotul sa-l stropeasca cu aghiasma pentru sanatatea şi bucuria celor care au pus in aceasta podoaba toate trairile lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu