marți, 2 noiembrie 2010

HALLOWEN - mit si traditie


HALLOWEEN


Stiati ca Halloween desi este o sarbatoare americana isi are origini europene? Ei bine daca nu stiati  
acum sigur stiti. Se estimeaza ca acum 2000 de ani celtii sarbatoreau pe 1 noiembrie Anul Nou marcand sfarsitul recoltei dar si inceputul iernii. Ei credeau ca noaptea dinaintea Anului Nou  reprezinta un fel de granita dintre taramul celor vii si lumea mortilor si ca fantomele se intorc sa bantuie pamantul. Credeti ca au incercat ei sa alunge aceste spirite? Ei bine da. Ca sa imbuneze spiritele ei au construit rugi sacrii pe care sacrificau grane sau animale. In secolul al VII lea papa Bonifaciu a dedicat ziua de 1 noiembrie comemorarii sfintilor si martirilor, All Saints Day sau All Hollows Day(ziua tuturor sfintilor). 
Numele de Halloween vine de la expresia "all hallows 'even" din limba engleza, sarbatoarea tuturor sfintilor. Aceasta sarbatoare a fost adusa de catre colonisti in America si este o imbinare a mai multor credinte si traditii.

Dovleacul este un mit al Halloweenului. Felinarele sculptate in dovleci erau numite de americani "Jack-a-lantern". La inceput aceste felinare erau facute din napi. Nu stiti ce este acela un nap? Poi  o sa va spun eu ca este un fel de sfecla alba intalnita de obicei in bucataria franceza si cea germana. Aceast mit izvoraste dintr-o veche legenda irlandeza care spune ca era odata un fermier batran si avar numit Jack Zgarcitul. Legenda spune ca el a pacalit pe diavol sa se urce intr-un mar iar acolo i-a sculptat in coaja copacului o cruce. Jack a starnit astfel furia Satanei care l-a blestemat ca niciodata sa nu isi mai gaseasca odihna vesnica si sa cutreiere pamantul fara sa poata intra in Rai sau in iad. Singurul lucru care i-a fost dat lui Jack Zgarcitul a fost o bucata de jar care sa ii lumineze pasii. Acesta a luat bucata de jar si a pus-o  intr-un dovleac pe care cica l-ar folosit pe post de felinar si in zilele noastre.
Se spune ca daca in noaptea de Halloween cureti un mar de coaja in fata unei oglinzi luminate de o lumanare ti-ar putea aparea imaginea avarului Jack. V-am cam pus pe ganduri nu....? 



Un alt mit spune ca in noaptea de Halloween spiritele persoanelor care au murit in perioada anului ce a trecut se intorc pe pamant pentru a poseda oameni putand astfel sa dobandeasca o noua viata.
Celtii in noaptea de Halloween pentru a alunga spiritele nu incalzesc locuintele tocmai pentru faptul ca nu cumva vreun spirit sa patrunda in interiorul caminului. Cred ei ca frigul alunga spiritele si le fac ca se intoarca in lumea lor. De asemene ei imbraca haine inspaimantatoare care sa corespondeze oarecum cu lumea lor. Culorile predominante acestei sarbatori sunt negru si portocaliu, negrul este culoarea mortii, a raului, a noptii si a lucrurilor malefice iar potocaliul simbolizeaza  celebrul dovleac de Halloween.










Ei bine sa stiti ca in acesta lume a spiritelor, a intunericului, a noptii daca pot spune asa copiii joaca si ei un rol important, au un obicei al lor in noaptea de Halloween si anume "Trick or Treat"(te pacalim sau ne ospatam), este un fel de "ne dati sau nu ne dati" la noi. Copiii pleaca din casa in casa sa colinde pentru a primii dulciuri. Frumos nu? Pacat ca nu se practica acest obicei si la noi. In Romania noastra in noaptea de Halloween vedetele se dezlantuie in nu stiu ce cluburi de fitze daca pot spune asa si gata a trecut si Halloweenul. Iar a doua zi ne trezim in fata micului ecran si vedem cum cutare s-a deghizat in vampiroaica sexy, cutare in gigolo si tot asa.
Sa va spun ce am gasit in timp ce ma documentam pentru materialul meu. Cica in Michigan autoritatile s-au vazut nevoite sa interzica aprinderea focului dupa ora 18 din cauza incendiilor care au a vut loc in ultimii ani in noaptea de Halloween. Ca urmare doi pompieri s-au autosesizat in legatura cu fumul care iesea din curtea unei batrane. Au sunat la usa femeii iar aceasta vazandu-i cu castile in mana le-a umplut cu bomboane iar inainte de a le inchide usa i-a intrebat "dar nu sunteti prea mari sa mergeti cu colindul?".








Un comentariu:

  1. Destul de interesant ..chiar ai adus lucruri noi despre halloween ceea ce mi se pare destul de greu avand in vedere notorietatea sarbatorii..astept cu nerabdare urmatoarea ta postare..Danu

    RăspundețiȘtergere